Valnötsfudge

2009-12-22

Ingredienser, cirka 50 bitar:

- 3 ½ dl valnötter
- 5 dl strösocker
- 1 3/4 dl vispgrädde
- 2 msk flytande honung
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker


Gör såhär:

1. Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 175 grader i 5 minuter. Låt dem svalna och hacka dem sedan fint.

2. Rör ihop socker, grädde, honung och en nypa salt i en tjockbottnad kastrull och rör om på låg värme tills allt socker löst sig och massan börjar koka.

3. Höj värmen och lägg på ett lock. Låt blandningen sjuda i 3 minuter.

4. Ta av locket och der koka ytterligare några minuter tills det där 115-117 grader.

5. Ta fudgen från värmen. Låt den svalna något innan du rör ner vaniljsocker och en tredjedel av nötterna. Vispa med en trägaffel tills massan blir glanslös och börjar tjockna.

6. Häll ut på ett bakbord och täck med en bit plastfolie. Låt massan svalna tills den går att hantera utan att du bränner dig.

7. Dela degen i två delar, knåda den lätt och rulla varje del till en knubbig rulle som är cirka 5 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten och rulla dem i resten av nötterna.

8. Slå in rullarna i bakplåtspapper och lägg in i kylen tills de stelnar helt. Skär i skivor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0